Jadłospis

Jadłospis na okres wiosenno-letni realizowany od 01.04.2024 r.    

Dzień tygodnia śniadanie 8:30 Obiad 11:30 Podwieczorek 14:00
Poniedziałek

Bułka musli z wędliną, sałatą, pomidorem, mleko/mleko ze słomką, owoc sezonowy

(bułka pszenna z ziarnami, masło 82%, mleko 2%)

Alergeny: 1,7

Zupa: Jarzynowa

 (woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, fasolka szparagowa, por, zielony groszek, śmietana 18%, masło 82% przyprawy, kasza manna)

Alergeny: 1,7,9 

2 danie: Fasolka po meksykańsku z mięsem, ogórek zielony/małosolny, kompot

(łopatka wieprzowa/filet z indyka/udziec wołowy, fasola jaś, papryka, cebula, marchew, pietruszka korzeń, seler, ogórek gruntowy, przyprawy, mieszanka kompotowa, olej rzepakowy, cukier biały)

Alergeny:1,9

Ciasto własnego wypieku z owocami sezonowymi, napar z pokrzywy

(mąka, drożdże, mleko 2%, owoce, herbata pokrzywa)

Alergeny:1,7
Wtorek

Ryż/makaron na mleku, bułka wrocławska z dżemem, owoc sezonowy

(ryż biały, makaron z pszenicy durum, bułka pszenna, dżem truskawkowy)

Alergeny:1,7

Zupa: Krupnik z ziemniakami/ryżanka

(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, kasza jęczmienna/ryż, śmietana 18%, masło 82% przyprawy)

Alergeny:1,7,9

 

2 danie: serniczki/naleśniki na słodko z polewą jogurtowo owocową

(mąka, mleko 2%, jaja, twaróg półtłusty, jogurt grecki, owoce – malina truskawka, śmietana 30%, cukier biały)

Alergeny: 1,3,7

lub

serniczki/naleśniki słono z surówką z pomidorów                 z cebulą i śmietaną, kalafior na parze, sok tłoczony

(mąka, mleko 2%, jaja, łopatka wieprzowa, udziec wołowy, pomidory, cebula, seler, marchew, pietruszka korzeń, kalafior, śmietana 18%, sok jabłkowy)

Alergeny: 1,3,7,9

Budyń, biszkopty bezcukrowe/suszone owoce

(mleko 2%, budyń waniliowy, suszone jabłka)

Alergeny:7
Środa

Bułka z masłem, twarożek (na słodko lub słono – rzodkiewka, ogórek), herbata owocowa, owoc sezonowy

(bułka pszenna, twaróg półtłusty, cukier biały lub rzodkiewka, ogórek gruntowy)

Alergeny: 1,7

Zupa: Koperkowa/z soczewicy

(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, soczewica czerwona/koper, śmietana 18%, masło 82% przyprawy)

Alergeny: 1,7,9

 

2 danie: Gołąbki z ryżem /kaszą gryczaną lub inną w pomidorach, ziemniaki, kisiel

(kapusta biała, łopatka wieprzowa, udziec wołowy,ryż biały/kasza gryczana lub inna, pomidory, marchew, seler, por, pietruszka korzeń, kisiel, przyprawy, cukier)

Alergeny:1,9

Chleb babuni z wędliną/pasztet (wypiek własny), sałata, papryka, kakao,

(chleb pszenny, łopatka wieprzowa, kurczak/wędlina drobiowa/wieprzowa, mleko 2%, kakao 80%)

Alergeny: 1,7
Czwartek

Płatki owsiane/górskie na mleku, chałka z masłem, owoc sezonowy

(mleko 2%,płatki owsiane/górskie, chałka pszenna, masło 82%)

Alergeny: 1,7

Zupa: Szpinakowa/szczawiowa z jajkiem;

(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, szpinak/szczaw, śmietana 18%,jaja, masło 82% przyprawy)

Alergeny:1,3,7,9

 

2 danie: Bitki wołowe w sosie własnym, kasza bulgur lub inna, buraczki z cebulką, kompot

(udziec wołowy, marchew, seler, pietruszka korzeń, buraki, cebula, kasza bulgur, mieszanka kompotowa, przyprawy)

Alergeny: 1,9

Bułka z serem żółtym, sałata, rzodkiewka, herbata czarna z miodem i cytryną,

(bułka pszenna, ser żółty królewski, masło 82%, miód lipowy, herbata czarna granulowana, sałata, rzodkiewka)

Alergeny: 1,7
Piątek

Jajo na twardo, pieczywo z masłem, pomidory, szczypior, herbata zielona, owoc sezonowy

(masło 82%, pieczywo pszenne)

Alergeny: 3,1

Zupa: Kapuśniak z kiszonej/młodej kapusty;
(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, kapusta, natka pietruszki, masło 82% przyprawy)

Alergeny:1,7,9 

2 danie: Ryba smażona/zapiekana z warzywami, puree ziemniaczane/kasza orkiszowa lub inna, surówka z marchwi, jabłka i pora, brokuł na parze, lemoniada

(miruna ze skórą, ziemniaki/kasza, marchew, por, jabłko, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, cytryny, miód, przyprawy)

Alergeny: 4,9,1

Frankfurterki/parówki na ciepło, pieczywo z masłem, sałata, ogórek zielony/małosolny, kawa inka na mleku

(Frankfurterki wieprzowe 92 % mięsa/parówki z szynki 92% mięsa, masło 82%, pieczywo pszenno-żytnie, mleko 2%, kawa inka zbożowa, sałata ogórek)

Alergeny: 7,1

Poniedziałek

Bułka żytnia z wędliną, sałatą, papryką, mleko, owoc sezonowy

(bułka żytnia, wędlina drobiowa/wieprzowa, mleko 2%, masło 82%, sałata, papryka)
Alergeny: 1,7

Zupa: Krem z papryki/cukinii,

(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, papryka/cukinia, seler naciowy; masło 82% przyprawy)

Alergeny:1,7,9 

2 danie: Spaghetti z sosem mięso-warzywnym, ogórek zielony/małosolny, sok tłoczony

(makaron z pszenicy durum, udziec wołowy, łopatka wieprzowa; pomidory, papryka, marchew, seler, pietruszka korzeń, ogórek zielony, sok jabłkowy tłoczony, olej rzepakowy, przyprawy)

Alergeny: 1,9

Sałatka z kaszą kus kus pieczywo z masłem, napar z czystka

(kasza kus kus, ser żółty, czerwona cebula, papryka, ogórek, pomidor, sok z cytryny, oliwa z oliwek, masło 82%, czystek, przyprawy)

Alergeny: 1,9
Wtorek

Jajecznica/pasta jajeczna, chleb słonecznikowy z masłem, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, kakao, owoc sezonowy

(jaja, masło 82%, pieczywo pszenne, mleko 2%, kakao 80%)

Alergeny: 1,3,7

Zupa: Kalafiorowa

(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, kalafior, masło 82%, śmietana 18%, kasza manna, przyprawy)

Alergeny:1,7,9 

2 danie: Pieczeń rzymska, ziemniaki, mizeria, mini marchew, kompot

(łopatka wieprzowa, śmietana 18%, jaja, mieszanka kompotowa, przyprawy, cukier)

Alergeny: 3,7

Jogurt, suszone owoce

(jogurt homogenizowany, suszone jabłko)

Alergeny: 7
Środa

Kasza manna/jaglana na mleku, bułka z kruszonką, owoc sezonowy

(kasza, mleko 2%, bułka pszenna)

Alergeny: 1,7

Zupa: Krem z pora,

(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, pory, masło 82%, śmietana 18%, przyprawy)

Alergeny:1,7,9 

2 danie: Podudzia z kurczaka/kotlet z piersi kurczaka, ryż na sypko, sałata ze śmietaną, fasolka szparagowa, kompot

(podudzie z kurczaka/filet z piersi kurczaka, ryż basmanti/jaśminowy, śmietana 18%, mieszanka kompotowa, przyprawy, olej rzepakowy, cukier)
Alergeny: 1,7

Bułka z masłem, pasta z wędzonej makreli, papryka, herbata z miodem i cytryną/ sok ze słomką

(bułka pszenna, masło 82%, makrela wędzona, herbata czarna, miód cytryna, przyprawy)

Alergeny: 1,7,3
Czwartek

Stół szwedzki (wędlina, ser żółty, jaja, max warzyw, napar z pokrzywy, owoc sezonowy

(pieczywo pszenne, masło 82%, wędlina drobiowa/wieprzowa, ser żółty królewski, jaja, ogórek zielony/pomidor/rzodkiewka/ sałata, herbata)

Alergeny:1,3,8

Zupa: Barszcz czerwony/botwinka,

(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, buraki, masło 82%, śmietana 18%, przyprawy)

Alergeny:1,7,9 

2 danie: Kotlet mielony, kasza bulgur lub inna/makaron; surówka z kapusty białej na słodko-słono, brokuł na parze, lemoniada

(udziec wołowy, łopatka wieprzowa; kasza lub makaron z pszenicy durum; kapusta biała; brokuł, cytryny, miód, przprawy)

Alergeny:1,9

Drożdżówki (własny wypiek), mleko

(mąka, drożdże, mleko 2%, owoc sezonowy – malina, truskawka, cukier)

Alergeny:1,7
Piątek

Zacierka/płatki kukurydziane na mleku, bułka z masłem i dżemem, owoc sezonowy

(mleko 2%, bułka pszenna, masło 82%, płatki kukurydziane, dżem owocowy)

Alergeny:1,7

Zupa: Pomidorowa/Rosół z kluskami lanymi,
(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, seler naciowy, pomidory, przecier pomidorowy, masło 82%, śmietana 18%, przyprawy

lub

woda, kurczak świeży, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, masło 82%, mąka, jaja,przyprawy)

Alergeny:1,3,7,9 

2 danie: Pulpety rybne w sosie śmietanowym, ziemniaki, sałata z warzywami sezonowymi z sosem vinegret, kisiel

(miruna bez skóry, ziemniaki, sałata, pomidor/ogórek/rzodkiewka, oliwa z oliwek, śmietanka 30%; przyprawy)

Alergeny: 4,9,7,1

Makaron z twarogiem i owocami, woda w cytryną i miętą

(makaron z pszenicy durum, twaróg półtłusty, cytryna, mięta, cukier)
Alergeny: 1,7

Przy realizacji jadłospisu wiosenno - letniego codziennie przygotowywana jest woda z cytryną, do każdej zupy dodana zostanie natka pietruszki lub koperek.

 

Alergeny: 

1- zboża

3- jaja

4 - ryby

5- orzeszki ziemne

6- soja

7- mleko

9- seler i pochodne 

Przedszkole Samorządowe Nr 23 
"Baśniowe"  w Białymstoku

ul. Marii Konopnickiej 1
15-215 Białystok
tel. 85 741 58 40
e-mail: ps23@um.bialystok.pl
Powrót na początek strony