Jadłospis
Jadłospis na okres wiosenno-letni realizowany od 01.04.2024 r.
Dzień tygodnia | śniadanie 8:30 | Obiad 11:30 | Podwieczorek 14:00 |
Poniedziałek |
Bułka musli z wędliną, sałatą, pomidorem, mleko/mleko ze słomką, owoc sezonowy (bułka pszenna z ziarnami, masło 82%, mleko 2%) Alergeny: 1,7 |
Zupa: Jarzynowa (woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, fasolka szparagowa, por, zielony groszek, śmietana 18%, masło 82% przyprawy, kasza manna) Alergeny: 1,7,9 2 danie: Fasolka po meksykańsku z mięsem, ogórek zielony/małosolny, kompot (łopatka wieprzowa/filet z indyka/udziec wołowy, fasola jaś, papryka, cebula, marchew, pietruszka korzeń, seler, ogórek gruntowy, przyprawy, mieszanka kompotowa, olej rzepakowy, cukier biały) Alergeny:1,9 |
Ciasto własnego wypieku z owocami sezonowymi, napar z pokrzywy (mąka, drożdże, mleko 2%, owoce, herbata pokrzywa) Alergeny:1,7 |
Wtorek |
Ryż/makaron na mleku, bułka wrocławska z dżemem, owoc sezonowy (ryż biały, makaron z pszenicy durum, bułka pszenna, dżem truskawkowy) Alergeny:1,7 |
Zupa: Krupnik z ziemniakami/ryżanka (woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, kasza jęczmienna/ryż, śmietana 18%, masło 82% przyprawy) Alergeny:1,7,9
2 danie: serniczki/naleśniki na słodko z polewą jogurtowo owocową (mąka, mleko 2%, jaja, twaróg półtłusty, jogurt grecki, owoce – malina truskawka, śmietana 30%, cukier biały) Alergeny: 1,3,7 lub serniczki/naleśniki słono z surówką z pomidorów z cebulą i śmietaną, kalafior na parze, sok tłoczony (mąka, mleko 2%, jaja, łopatka wieprzowa, udziec wołowy, pomidory, cebula, seler, marchew, pietruszka korzeń, kalafior, śmietana 18%, sok jabłkowy) Alergeny: 1,3,7,9 |
Budyń, biszkopty bezcukrowe/suszone owoce (mleko 2%, budyń waniliowy, suszone jabłka) Alergeny:7 |
Środa |
Bułka z masłem, twarożek (na słodko lub słono – rzodkiewka, ogórek), herbata owocowa, owoc sezonowy (bułka pszenna, twaróg półtłusty, cukier biały lub rzodkiewka, ogórek gruntowy) Alergeny: 1,7 |
Zupa: Koperkowa/z soczewicy (woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, soczewica czerwona/koper, śmietana 18%, masło 82% przyprawy) Alergeny: 1,7,9
2 danie: Gołąbki z ryżem /kaszą gryczaną lub inną w pomidorach, ziemniaki, kisiel (kapusta biała, łopatka wieprzowa, udziec wołowy,ryż biały/kasza gryczana lub inna, pomidory, marchew, seler, por, pietruszka korzeń, kisiel, przyprawy, cukier) Alergeny:1,9 |
Chleb babuni z wędliną/pasztet (wypiek własny), sałata, papryka, kakao, (chleb pszenny, łopatka wieprzowa, kurczak/wędlina drobiowa/wieprzowa, mleko 2%, kakao 80%) Alergeny: 1,7 |
Czwartek |
Płatki owsiane/górskie na mleku, chałka z masłem, owoc sezonowy (mleko 2%,płatki owsiane/górskie, chałka pszenna, masło 82%) Alergeny: 1,7 |
Zupa: Szpinakowa/szczawiowa z jajkiem; (woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, szpinak/szczaw, śmietana 18%,jaja, masło 82% przyprawy) Alergeny:1,3,7,9
2 danie: Bitki wołowe w sosie własnym, kasza bulgur lub inna, buraczki z cebulką, kompot (udziec wołowy, marchew, seler, pietruszka korzeń, buraki, cebula, kasza bulgur, mieszanka kompotowa, przyprawy) Alergeny: 1,9 |
Bułka z serem żółtym, sałata, rzodkiewka, herbata czarna z miodem i cytryną, (bułka pszenna, ser żółty królewski, masło 82%, miód lipowy, herbata czarna granulowana, sałata, rzodkiewka) Alergeny: 1,7 |
Piątek |
Jajo na twardo, pieczywo z masłem, pomidory, szczypior, herbata zielona, owoc sezonowy (masło 82%, pieczywo pszenne) Alergeny: 3,1 |
Zupa: Kapuśniak z kiszonej/młodej kapusty; Alergeny:1,7,9 2 danie: Ryba smażona/zapiekana z warzywami, puree ziemniaczane/kasza orkiszowa lub inna, surówka z marchwi, jabłka i pora, brokuł na parze, lemoniada (miruna ze skórą, ziemniaki/kasza, marchew, por, jabłko, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, cytryny, miód, przyprawy) Alergeny: 4,9,1 |
Frankfurterki/parówki na ciepło, pieczywo z masłem, sałata, ogórek zielony/małosolny, kawa inka na mleku (Frankfurterki wieprzowe 92 % mięsa/parówki z szynki 92% mięsa, masło 82%, pieczywo pszenno-żytnie, mleko 2%, kawa inka zbożowa, sałata ogórek) Alergeny: 7,1 |
Poniedziałek |
Bułka żytnia z wędliną, sałatą, papryką, mleko, owoc sezonowy (bułka żytnia, wędlina drobiowa/wieprzowa, mleko 2%, masło 82%, sałata, papryka)Alergeny: 1,7 |
Zupa: Krem z papryki/cukinii, (woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, papryka/cukinia, seler naciowy; masło 82% przyprawy) Alergeny:1,7,9 2 danie: Spaghetti z sosem mięso-warzywnym, ogórek zielony/małosolny, sok tłoczony (makaron z pszenicy durum, udziec wołowy, łopatka wieprzowa; pomidory, papryka, marchew, seler, pietruszka korzeń, ogórek zielony, sok jabłkowy tłoczony, olej rzepakowy, przyprawy) Alergeny: 1,9 |
Sałatka z kaszą kus kus pieczywo z masłem, napar z czystka (kasza kus kus, ser żółty, czerwona cebula, papryka, ogórek, pomidor, sok z cytryny, oliwa z oliwek, masło 82%, czystek, przyprawy) Alergeny: 1,9 |
Wtorek |
Jajecznica/pasta jajeczna, chleb słonecznikowy z masłem, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, kakao, owoc sezonowy (jaja, masło 82%, pieczywo pszenne, mleko 2%, kakao 80%) Alergeny: 1,3,7 |
Zupa: Kalafiorowa (woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, kalafior, masło 82%, śmietana 18%, kasza manna, przyprawy) Alergeny:1,7,9 2 danie: Pieczeń rzymska, ziemniaki, mizeria, mini marchew, kompot (łopatka wieprzowa, śmietana 18%, jaja, mieszanka kompotowa, przyprawy, cukier) Alergeny: 3,7 |
Jogurt, suszone owoce (jogurt homogenizowany, suszone jabłko) Alergeny: 7 |
Środa |
Kasza manna/jaglana na mleku, bułka z kruszonką, owoc sezonowy (kasza, mleko 2%, bułka pszenna) Alergeny: 1,7 |
Zupa: Krem z pora, (woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, pory, masło 82%, śmietana 18%, przyprawy) Alergeny:1,7,9 2 danie: Podudzia z kurczaka/kotlet z piersi kurczaka, ryż na sypko, sałata ze śmietaną, fasolka szparagowa, kompot (podudzie z kurczaka/filet z piersi kurczaka, ryż basmanti/jaśminowy, śmietana 18%, mieszanka kompotowa, przyprawy, olej rzepakowy, cukier)Alergeny: 1,7 |
Bułka z masłem, pasta z wędzonej makreli, papryka, herbata z miodem i cytryną/ sok ze słomką (bułka pszenna, masło 82%, makrela wędzona, herbata czarna, miód cytryna, przyprawy) Alergeny: 1,7,3 |
Czwartek |
Stół szwedzki (wędlina, ser żółty, jaja, max warzyw, napar z pokrzywy, owoc sezonowy (pieczywo pszenne, masło 82%, wędlina drobiowa/wieprzowa, ser żółty królewski, jaja, ogórek zielony/pomidor/rzodkiewka/ sałata, herbata) Alergeny:1,3,8 |
Zupa: Barszcz czerwony/botwinka, (woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, buraki, masło 82%, śmietana 18%, przyprawy) Alergeny:1,7,9 2 danie: Kotlet mielony, kasza bulgur lub inna/makaron; surówka z kapusty białej na słodko-słono, brokuł na parze, lemoniada (udziec wołowy, łopatka wieprzowa; kasza lub makaron z pszenicy durum; kapusta biała; brokuł, cytryny, miód, przprawy) Alergeny:1,9 |
Drożdżówki (własny wypiek), mleko (mąka, drożdże, mleko 2%, owoc sezonowy – malina, truskawka, cukier) Alergeny:1,7 |
Piątek |
Zacierka/płatki kukurydziane na mleku, bułka z masłem i dżemem, owoc sezonowy (mleko 2%, bułka pszenna, masło 82%, płatki kukurydziane, dżem owocowy) Alergeny:1,7 |
Zupa: Pomidorowa/Rosół z kluskami lanymi, lub woda, kurczak świeży, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, masło 82%, mąka, jaja,przyprawy) Alergeny:1,3,7,9 2 danie: Pulpety rybne w sosie śmietanowym, ziemniaki, sałata z warzywami sezonowymi z sosem vinegret, kisiel (miruna bez skóry, ziemniaki, sałata, pomidor/ogórek/rzodkiewka, oliwa z oliwek, śmietanka 30%; przyprawy) Alergeny: 4,9,7,1 |
Makaron z twarogiem i owocami, woda w cytryną i miętą (makaron z pszenicy durum, twaróg półtłusty, cytryna, mięta, cukier) |
Przy realizacji jadłospisu wiosenno - letniego codziennie przygotowywana jest woda z cytryną, do każdej zupy dodana zostanie natka pietruszki lub koperek.
Alergeny:
1- zboża
3- jaja
4 - ryby
5- orzeszki ziemne
6- soja
7- mleko
9- seler i pochodne